Szempontok szerzőknek, a mesekönyvek és illusztrációik elkészítéséhez

Galantusz Grafika - mesekönyv tervezése
Ujréti Ágnes illusztrációk

Ez a kis útmutató végig vezet a mesekönyv készítés fő fázisain, hogy a legtöbbet hozd ki a meséid történeteiből.

Egy mesekönyv illusztrációk nélkül nem igazán jó befektetés, de vannak még más szempontok is, amelyek meghatározzák a mesekönyv sikerét.

Ennek apropóján írtunk egy afféle útmutatót arról, hogyan fogj neki egy mesekönyv megalkotásához, ha nincs tapasztalatod ezen a területen még. Végigvezetünk az egész folyamaton, a történetek megtalálásától a könyv borítójának tervezéséig.

Ez a kilenc fő szempont a mesekönyved sikeres megvalósításához:

 1. Keress ihletet a mesédhez!
 2. Készíts el egy rövid vázlatot kiinduló pontnak!
 3. Határozd meg a mesekönyv és az illusztrációk stílusát!
 4. Keress egy jó meseírót, ha Te nem tudsz jól írni!
 5. Határozd meg a mesekönyv méretét!
 6. Keress egy tapasztalt könyvillusztrátort!
 7. Mutasd meg az elkészült illusztrációkat a gyerekeknek, vagy annak a korosztálynak, akinek szánod a meséidet!
 8. Válaszd ki a megfelelő betűtípust és az uralkodó színeket!
 9. Készíts vázlatokat a könyv borítójához!

1. Keress ihletet a meséhez!

Az inspirációgyűjtés fontos szerepet játszik minden kreatív projektben, de sokan nehezen tudják, hogyan és hol kell kezdeni. Míg egyeseket gyorsan „lemeríthet", másokat frusztrálttá tesz, és vannak olyanok, akik csak várják az ihletet.
Persze lehet, hogy az inspiráció „mindenhol ott van", de a valódi megtalálás trükkje az, hogy pontosan tudd, hol kell keresned.
Kezdjed azzal, hogy ráhangolódsz a gyermekek világára, legyen az kedvenc tévéműsor, a gyerekeknek szánt magazinok vagy játékfolyamatok megfigyelése. Fedezd fel az aktuális trendet, vegyél észre közös vagy új témákat.
Használhatsz a téma keresésére olyan eszközöket is, mint a Google Trends, hogy megnézd a keresési kifejezéseket vagy egy téma népszerűségét különböző régiókban és nyelveken. Keress olyan témákat mesekönyvedhez, mint pl. sárkányok, tündérek és hasonlítsd össze a keresési mennyiségüket az idő múlásával. Nőtt vagy csökkent ezeknek a kifejezéseknek a népszerűsége?
Tipp: A téma keresési szakaszában fontos, hogy kéznél legyen papír, ceruza vagy egy notebook, de a telefon is megteszi, hogy rögzítsd a gondolataidat vagy a talált témákat. Ez, napokkal vagy hetekkel később jól jöhet, amikor átgondolod az eddig szerzett információidat.

Néhány tipp, ami segíthet inspirációt találni a meséd történetéhez:

1. Határozd meg azt a korosztályát, akikhez a meséid szólnak:

Míg a mesekönyveknek már van meghatározott célpiacuk, ezt le kell szűkíteni egy meghatározott korosztályra. Végül is a kisgyermekeknek szóló könyvek nagyon különböznek azoktól, amelyeket az iskolás gyermekeknek szánnak.
A képes mesekönyvek 3-8 éveseknek lehetnek érdekesek, de a kor határozza meg végső soron, hogy mennyire összetett legyen a mese története és mennyi szöveget és illusztrációt tartalmazzon egy történet.
Arra is figyelj, hogy a meséd egy bizonyos korosztálynak szól, de általában nem ők veszik meg
a könyveket. Ezért másodlagos célközönségként a szülőket, tanárokat és könyvtárosokat is szem előtt kell tartanod. Ők fogják eldönteni első körben, hogy a meséd tényleg annak a korosztálynak való-e, mint ahogyan ezt állítod.

2. Gondolkozz úgy, mint azok, akiknek a mesédet szánod:

Miután eldöntötted, hogy melyik korosztálynak írod a mesédet, sokkal könnyebb lesz úgymond „belátni a fejükbe". Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:
 • Melyek a fő értékrendek a kiszemelt korosztály számára?
 • Milyen nyelvezetet használnak?
 • Milyen nehézségekkel szembesülnek?
A legjobb módja annak, hogy úgy gondolkodj, mint a kiszemelt korosztály, ha körül veszed magad velük. Érdemes rendszeresen olvasni a gyerekeknek. Ezáltal első kézből megfigyelheted, hogyan kapcsolódnak be a történetbe. Így megtudod azt is, hogy milyen történeteket vagy illusztrációs stílusokat szeretnek a legjobban.

3. Nézz meg több mesekönyvet és azok illusztrációit!

Az egyik legjobb inspirációs forrás az, ha megnézzük, hogy mások mit csinálnak ebben az iparban. Ne feledd el, hogy itt nem a mesekönyv, vagy azok képeinek másolása a cél, hanem a saját kreativitásod megmozgatása.
Ha vonzódsz egy bizonyos illusztrációs stílushoz, színsémához vagy műfajhoz, akkor jegyezd le ezt az információt!

4. Vonj be másokat is az ötletelésbe!

Egy mondás szerint "Egyedül keveset tehetünk, együtt sokat!"
 • Amikor inspirációt keresel a mesekönyvedhez, ne félj barátaiddal, családtagjaiddal vagy a mesekönyv-kiadásban már jártas emberekkel felvenni a kapcsolatot.
 • Kérd ki nyugodtan a véleményüket az eddigi elképzeléseidről, vagy tudd meg, van -e jobb ötletük.

2. Készíts egy rövid vázlatot!

Ha az inspiráció alakot öltött a fejedben, itt az ideje, hogy papírra, vagy gépre vigyed ötletedet és készíts vázlatokat a mesédről.
A cél itt az, hogy minden ötletedet egyetlen történetre szűkítsd le, amelynek van eleje, közepe és vége.
 • A történet eleje meghatározza a mese hangulatát és hangvételét. Az olvasó itt ismerkedik meg a főszereplőkkel és azok tulajdonságaival. A karakterek céljait és fő jellemvonásait is ki lehet emelni itt.
 • A mese törzse az események vagy komplikációk sorozatának helye. Az olvasó tanúja lesz annak, hogy a főszereplők miként nőnek fel a feladathoz, miközben megpróbálják leküzdeni az akadályokat. A mese ezen része a feszültségre épül, ami egy csúcspont felé, a történet legfontosabb vagy legizgalmasabb pontjához halad.
 • A befejezés az a szakasz, ahol a fő konfliktus megoldódik, és a meseszálak megfelelően el vannak „varrva", így az olvasóban nem marad nyitott, befejezetlen szakasz.
Ez a vázlat lényegében összefoglalja a mese lényegét, amiket felhasználhatsz, vagy felhasználhatnak a megbízott szakemberek, mint esetleges írók, ha nem Te írod meg a mesédet, vagy az illusztrátorok, mint mi is vagyunk, esetleg, ha kiadót keresel meg vele.

Ha nehezen áll össze a meséd, gondolj erre az öt kérdésre:
 1. Ki vesz részt a történetben? Kik a főszereplők?
 2. Mik történnek ezekkel a karakterekkel? Mit csinálnak? Milyen célokat próbálnak elérni, és milyen akadályokkal vagy kihívásokkal kell szembenézniük?
 3. Mikor játszódik a történet? Mi az események sorrendje?
 4. Hol játszódik a történet? Legyen részletes leírás.
 5. Miért történnek ezek az események? Miért viselkedik egy karakter úgy, ahogy viselkedik?
Tipp: Gondold át, milyen érzelmeket szeretnél éreztetni az olvasóban. Van -e a mesének fontos üzenete a gyerekek számára? Ha igen, ezt is említsd meg a vázlatban.

3. Határozd meg az illusztráció stílusát és a szerepét!

Az illusztráció fajtái:

 • Nyersfordításhoz hasonló képi megelevenítés pl. Würtz Ádám
 • Gyermekvilághoz alkalmazkodó, naivitásra törekvő, hangulatos képek: pl. Heinzelmann Emma
 • Tartalmi és hangulati rokonságot magán viselő : pl. Reich Károly
Az illusztrációk a gyermekek szórakoztatásának egyik kiegészítő módját jelenthetik a könyv olvasása közben, de valójában sokkal többről van itt szó. Nem számít, hány éves vagy, de a képek továbbra is fontos szerepet játszanak az agyunk működésében. Amikor hallunk egy információt, pár nappal később töredéke ugrik be csupán, ha egy képet látunk, sokkal részletesebben emlékszünk rá pár nappal később is.
 • Az olvasni tanuló kisgyermekek számára nagyon hatékonyak az illusztrációk, ezért az képek tartalmát e szerint is meg tudod határozni. A fiatal olvasók számára készült képeskönyvek építőelemek, amelyek elősegítik az írástudást, a szókincskészséget, a mondatszerkezetet és a történetelemzést is. Ezekben a képeskönyvekben szereplő rajzok segítenek megérteni a gyerekeknek, amit olvasnak.
 • Ha a gyerekeknek nehézségeik vannak a szavakkal, az illusztrációk segíthetnek nekik kitalálni a cselekményt, ami javíthatja a szövegértéssükett. Ez az oka annak, hogy a gyerekkönyvben szereplő illusztrációk ugyanolyan fontosak, ha nem fontosabbak, mint a történetben szereplő tényleges szöveg. Nemcsak maradandó benyomást hagynak a gyermekben, hanem segítenek az öntudat és a körülöttük lévő világ kialakításában, megértésében is.

Amikor eldöntötted, hogy milyen típusú illusztrációkat szeretnél a mesekönyvedbe, rengeteg stílus közül lehet választani. Az alábbiakban bemutatunk néhány technikai megoldást:

 • Az airbrush technika olyan gépet használ, amely levegő nyomással festéket szór. Az ilyen technikával készült illusztrációk gyakran realisztikusabbak, mint a többi illusztráció, és különösen népszerűek a fantasy és a tudományos fantasztikus könyvek között.
 • pasztellkrétás illusztrációk meglehetősen gyakoriak a gyerekkönyvekben is, mivel tükrözik azt a színes művészetet, amelyet maguk a gyerekek készítenek. Emiatt az ilyen illusztrációk általában egyszerűbbek, mint a többi stílus, azonban ez alkalmassá teszi őket a fiatalabb korosztály számára készült könyvekhez. Színeik többnyire visszafogottabbak.
 • képregény-stílusnak hosszú és népszerű története van. Az illusztrációk az absztrakttól a realisztikus hatásig terjednek. Általában kontrasztosabb képeket foglal magába.
 • Klasszikus stílus: Ha erről az illusztrációs stílusról van szó, gondolj vissza a gyermekkori klasszikusokra, mint például a Grimm mesék, a Vidám mesék. Többnyire valósághoz közeli ábrázolások humorosabb beütéssel. A modern kor digitális illusztrációival ellentétben a hagyományos mesekönyv-illusztrációkat kézzel készítették ceruzával, tollal-tintával vagy rézkarc-technikával. Mára ezeket a hatásokat is jól lehet imitálni digitális festészettel. Mi is így dolgozunk a Galantusz Grafikánál.
 • Akvarell: Az illusztrációkat akvarellfestékkel hozták létre, amelyet vízzel keverve áttetsző színrétegeket hoznak létre. Ez az illusztrációs stílus nagyon népszerű a gyermekkönyvekben, mivel szeszélyes, kreatív és nagyon jó hangulatot kölcsönöz a történetnek. Digitális festészettel ezt a hatást is nagyon jól lehet utánozni.
 • fotorealisztikus illusztrációk fényképszerű hatásúak, ami nagyon életszerűvé teszi őket. Ezeket az illusztrációkat sokféle technikával lehet megrajzolni.
 • vektoros művészet a geometriai formákon alapuló digitális illusztráció egyik formája. Vektorgrafika létrehozásához az illusztrátornak olyan vektorgrafikus programot kell használnia, mint az Adobe Illustrator. Nagy előnye, hogy az így készült kép torzulás nélkül korlátlanul kicsinyíthető és nagyítható. A vektoros stílusok színesnek, letisztultak és rajzfilmszerűnek mondható hatásúak, amit a gyerekek egyre inkább élveznek a televíziós műsorokban, filmekben és videojátékokban.

       4. Keress egy írót, ha Te nem vagy az! 

Az ember azt hinné, hogy a mesekönyvek megalkotása könnyű munka. Nem. Az egyik legnehezebb feladat! Nehéz jó történetet írni olyan nyelven, amit a gyerekek is megértenek, mindezt nehéz megalkotni úgy, hogy ne veszítse el az értelmét az így „leegyszerűsített" mese.
Azok, akik tapasztalatokkal rendelkeznek a meseírás terén, tudják, hogyan kell helyesen írni úgy, hogy egy adott korosztály figyelmét el tudják nyerni és érzelmi reakciót tudjanak kelteni az kis olvasóban.
Ha írót bérelsz fel, akkor érdemes utánanézni ezeknek:

 • Az író hajlandó-e a Te neved alatt írni. Vagyis a Te neved lesz feltüntetve íróként, nem pedig azé, aki megírta ténylegesen. Ezért célszerű lehet gondolkodni társszerzőként.
 • Nézd meg a portfóliót: a korábbi munkáit az ajánlásokat, valamint szolgáltatásait és díjait is.
 • Vázolj fel magadnak egy várható ütemtervet és egy körülbelüli költségvetést.
 • Add oda az írónak a történet megírásához szükséges anyagokat, vagyis a rövid leírást és azokat az információkat, amikhez előzetesen kutakodtál, az-az a stílust, időrendet, célközönséget.

Amit ne tegyél:

 • Ne tartsd magadban a véleményed! Építő jelleggel kritizáld meg nyugodtan a neked nem tetsző részeket, hiszen itt Te vagy a főnök.
 • Csak az olcsó árai miatt ne válassz írót!
 • Ha nincs köztetek rendszeres kommunikáció, vagy elérhetetlenek vagytok egymás számára, az nem jó jel. Ahhoz, hogy a maximumot kihozzátok a történetből, fontos az egymás közti kommunikáció.
Ezeket a kérdéseket mindenképpen tedd fel a választott írónak:

 • A kiválasztott korosztálynak írt már?
 • Dolgozott korábban ilyen témán?
 • Van már kiadott írása? Ha igen, miket írt eddig?
 • Az ár kérdésről se feledkezz meg.
 • Milyen határidőre tudja vállalni a meseírást?
 • Mik a feltételei?

5. A könyv mérete

Miért számít a könyvborító és a könyv mérete és alakja?

Nem szép kimondani, de a könyv borítója alapján ítélnek meg egy könyvet. Ha elfogadod, vagy sem, de a könyv mérete befolyásolja azt is, hogy mit gondol a tartalmáról a könyv iránt érdeklődő.
Alapvetően Te is azt szeretnéd, ha az olvasóid jó élményben részesülnének, miközben kezükben tartják a könyvedet. A könyv méretének eldöntése előtt, három fontos tényezőt kell figyelembe venned.

1. A könyv méretének és a szavak számának egyensúlyban kell lennie

A könyv vágási mérete határozza meg, hogy hány szó fér el kényelmesen egy oldalon.
Az iparági átlag szerint a képes mesekönyvek általában 32 oldal terjedelműek, ebben benne van a borító, a bevezető és a szerzői jogi információ is. A szavak számát tekintve az egészen piciknek szánt könyv kevesebb, mint 300 szóból áll, míg a 8 évesnél fiatalabb gyermekeknek szóló könyv akár 1000 szóból is állhat.

2. A könyvek mérete és tájolása

Három fő tájolású csoport van:
 • négyzetalakú könyvek
 • álló tájolású könyvek
 • fekvő tájolású könyvek
Mindenképpen érdemes figyelembe venni a szöveg és az illusztrációk arányát, mielőtt eldöntöd, hogy milyen méretben és milyen tájolással akarod kiadni a mesekönyvedet. Tájékozódni a leghatékonyabban egy könyvesboltban tudsz. Itt az aktuális trendet is megtudod, amellett, hogy a számodra optimális könyv méretét is megtudod határozni.

3. A könyv mérete befolyásolja a költséget

Emlékszel arra, említettem, hogy a vágás mérete befolyásolja a könyv oldalainak számát? Nos, a felkért nyomda az árait az oldalszámra alapozza, így végső soron a vágási méret befolyásolja a nyomtatás árat is.
Példaként, ha egy kis alakú könyvet akarsz nyomtatni, de nagyon sok tartalommal, akkor valószínűleg drágább ajánlatot fogsz kapni a nyomdától, mintha ugyan azt a tartalmat egy nagyobb alakú könyvhöz kérnéd.

6. Keress egy jó könyvillusztrátort!

Míg a könyv írója szavakkal kelti életre történetét, addig az illusztrátor a jeleneteket vizuális útra terelve fejti ki hatását az olvasóban.
Ha illusztrátort alkalmazol, ezt a listát érdemes megfogadnod:
 • Nézd meg alaposan a korábbi munkáit. Ezt a stílust szeretnéd? Megfelelő a választott közönség számára?
 • A költségvetésembe belefog férni az Ő munkadíja?
 • Határozd meg, hogy mennyi idő áll rendelkezésére, hogy el tudja dönteni az illusztrátor, hogy vállalni tudja-e a mese illusztrálását az adott időn belül.
 • Egy próbarajz elkészítését célszerű kérni az illusztrátortól, hogy a kívánt stílus, és mondanivaló átjön-e a rajzain.
 
Ezeket NE tedd:
 • Ne kérd azt egy grafikustól, hogy utánozzon egy másik illusztrátort. Ebben az esetben nem lesznek hitelesek az illusztrációk. Inkább válassz olyant, aki hasonló stílusban rajzol, mint amit szeretnél a mesekönyvedben látni.
 • Ne válassz illusztrátort csak azért, mert Ő volt a legolcsóbb árú vagy a leggyorsabban visszajelző. Ha jó rajzokat szeretnél, akkor nem lesz olcsó, és nem 1-2 napba fog telni, míg egy elkészül...
 • Vázold fel az illusztrátornak, hogy milyennek szeretnéd látni a képeket és ne határozd meg nekik, hogy pontosan mit tartalmazzon a kép. Az illusztrációk kidolgozását bízd rájuk, ők a profik ebben a műfajban. Adj nekik kreatív szabadságot és csak azt mondd el nekik, ami tényleg fontos. Pl.: ne határozd meg hogy kék az ég és zöld pulóvert visel bodros szoknyával a szereplő, ha a mesében ennek nincs jelentősége. Inkább azt írd le, ami meghatározó és milyen érzelmet, vagy reakciót kell kiváltania az illusztrációnak. Például: Zord téli időben a mackók a vackukban békésen alszanak... Ezzel már meghatároztad a könyv hangulatát, a cselekményt és a szereplőket is. Ugye milyen egyszerű?
Tipp: kérdezd meg a választott illusztrátort ezekről:
 • Dolgozott már ilyen stílusban?
 • Illusztrált már mesekönyvet az adott korosztálynak? Ha igen, melyiket?
 • Mik az illusztrátor feltételei az illusztrációk elkészítésénél. Úgy mint próbarajz, felhasználási jogok, fizetési ütemterv, stb..

7. Mutasd meg az illusztrációkat a gyerekeknek és kérd a véleményüket!

Azt gondolnánk, hogy a felnőttek jól megtudják kritizálni a munkánkat, ami igaz is, de amikor a célközönség a gyerek, érdemes egyenesen tőlük megkérdezni, hogy mit gondolnak a képekről. Próbáld meg minél több gyermeknek megmutatni a közönséged korosztályából az illusztrációkat és ezután döntsd el a vélemények alapján, hogy milyen módosítások kellhetnek a rajzokon.

Tedd fel nekik a következő kérdéseket:
 • Mi tetszik ezekben az illusztrációkban?
 • Van valami, ami nem tetszik benne?
 • Milyen érzéseket kelt a mese illusztrációja?
 • Tetszenek a használt színek és/vagy minták?
 • Szerinted ez a karakter boldog, szomorú, izgatott, mérges stb.?
Ne feledd: a célközönséged valószínűleg nagyon fiatal, ezért ne akarj túl bonyolult vagy zavaró dolgokat kérdezni tőlük. Először az alapvető kérdésekkel kezd: tetszik? És innen lépj tovább, de mindig, csak egyszerűen kérdezz.
A gyerekek válaszai alapján érdemes az illusztrációkat korrigálni.

8. Válaszd ki a megfelelő betűtípust és színvilágot!

Bár a betű stílusa és a színválasztása nem tűnik döntő fontosságúnak, de azért ne becsüljük alá ennek fontosságát sem.
A betűtípus és betűszín azért elég jelentős hatással van a könyv több összetevőjére, ideértve az olvashatóságot, a kiváltott érzelmeket és a közvetített üzenetet is.
A színek választásánál a színpszichológia ismerete előnyt jelent. Ha nem tudod, érdemes utánanézned, hogy bizonyos színek milyen érzéseket keltenek bennünk. Ha helyesen alkalmazod a színeket a mesekönyvben, már tettél egy jó lépést a siker felé. Nade mi a helyzet a betűtípusokkal?
A tipográfia világában két fő betűtípus létezik: Serif és Sans-Serif.
 • A Serif betűtípusok – talpas betűkészlet - a klasszikusnak, eredetinek és konzervatívnak nevezhető betűtípusok családjába tartoznak. A népszerű Serif betűtípusok közé tartozik a Times New Roman, a Baskerville és a Georgia.
Amikor egy könyv törzsszövegéről van szó, az olyan műfajok, mint a szépirodalom, az emlékiratok és az életrajzok, inkább a klasszikus Serif betűtípust használják. Ez azért van, mert a Serif-ek segítenek összehúzni a szöveget, megkönnyítve a szem mozgását és a betűk könnyebb felismerését. A Serif betűtípusok nyomtatott formában is olvashatóbbak.
 • A Sans-Serif betűtípusok betűinél nincsenek kis lábak, ezért is híják őket talpatlan betűknek. Ez a betűtípuscsoport modernnek, letisztultnak és hatékonynak mondható. A népszerű Sans-Serif betűtípusok közé tartozik a Helvetica, a Verdana és a Futura.
Az egyszerű, tiszta megjelenésük miatt a Sans-Serif betűtípusok könnyebben olvashatóak nagy szövegblokknál, bekezdésekben, mint a Serif betűtípusok. Ez az oka annak, hogy olyan műfajoknál, mint a non-fiction - ismeretterjesztő irodalom - szakkönyvek és tankönyvek, inkább ezeket a betűtípusokat használják. Ezek a betűtípusok a digitális eszközökön jóbban olvashatóak, mint a Serif betűtípusok, így jó választás az e-könyvek számára is.

       9. A könyvborító megtervezése 

Tudtad, hogy évente több, mint egymillió könyv jelenik meg? Soha nem volt ilyen fontos, hogy egy könyv kiemelkedjen a többi közül, de sok első szerző gyakran nem tudja, hol kezdje, hogyan álljon neki.
Itt jön be a képbe az illusztrátorod, hiszen munkája része, hogy vázlatokat készítsen arról, hogyan nézhet ki az elülső és a hátsó borító. Ezek a vázlatok gyakran többször is átterveződnek, mielőtt elkészülnének.
Nézd meg, miért olyan fontos az előlap kialakítása és azokat a paramétereket is, amelyekkel telitalálatos könyvborító jöhet létre.
Miért fontosak a könyvborítók?
A kiadók és a könyvesboltok tapasztalatai alapján az olvasók majdnem 80% -a elismeri, hogy a könyv borítója döntő szerepet játszik abban, hogy megvásárolja vagy sem a kiszemelt könyvet.
A borító az egy olyan marketing eszköz a könyv esetében, amely felhívja a figyelmet, és felkelti az érdeklődést. Ezt kell tennie egyetlen pillantás alatt. A borítója feladatkörébe beletartozik az is, hogy közölje a potenciális olvasóval, hogy tetszeni fog neki ez a könyv, abban a műfajban, amelyet szeretne olvasni. Sugallania kell, hogy egyedülálló, érdekes, és minden bizonnyal megéri majd az árat, amit kérnek érte.
A könyvborító tervezését nem szabad félvállról venni, és nem is egy olyan feladat, amelyet egy illusztrátor néhány napon belül elvégezhet.
Számos fontos tényezője van egy könyvborítónak, amiket az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk.
 • Cím: Ez a legfontosabb szöveg a címlapon, ezért érdemes átgondolni alaposam, hogy milyen üzenetet küld az olvasó felé. A címnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy könnyen olvasható legyen, míg a használt betűtípusoknak ki kell emelniük a könyv címét és a mondanivalóját.
 • Érzelem: Ha a borítód nem vált ki érzelmeket a nézőben, akkor sajnos elvesztetted az érdeklődését. Fontos, hogy a borító felcsigázzon, izgalmas legyen, kicsit titokzatos, hogy a kíváncsiságot felkeltse és elérje azt, hogy a nézelődő legalább kezébe vegye a könyvet és belelapozzon.
 • Egyediség: A könyved a saját elképzelésed, ezért ne utánozz más kiadványt. Emeld ki ezt az egyediséget borítód kialakításában, hogy az emberek olvasási élményét erősítsd ezáltal. Végül is, ha a könyvborító úgy néz ki, mint bármely más könyvborítója, hogyan fog kiemelkedni a többi közül?
 • Hatás: Az előlapon található képek és illusztrációk nem csak a művészi hangulat kedvéért vannak. Hatással kell lenniük a potenciális olvasókra. Azt szeretnéd, ha könyved azonnal felkeltené valakinek a figyelmét, és felvenné, vagy rákattintana, hogy többet megtudjon a tartalmáról? Ezért gondolj az élénk színekre, kísérletezz a kompozícióval és a szövegek elrendezésével.
 • Műfaji jellemzői: Észrevetted, hogy a legtöbb gyermekkönyv borítója élénk színeket, aranyos illusztrációkat és játékos tipográfiát alkalmaz? Ez azért van, mert ez tükrözi e műfajt a legjobban: vagyis könnyed, szórakoztató és barátságos. Használj olyan vizuális jeleket, ami a műfajnak megfelelő, azaz gyerekbarát üzenetet hordoz.
 • Professzionális megjelenés: Ha könyvborítókról van szó, hidd el, nem szeretnéd, ha amatőr kinézete lenne. Ha a könyved illusztrációit eddig Te csináltad is, érdemes megfontolni inkább profi illusztrátor vagy tervező bevonását a borító elkészítésére, olyat, aki tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy jó borítód legyen, ami megfelel a marketingnek a tartalomnak és a közönségnek.

Még pár gondolat…

Helyesírás

Ha nem akarod, hogy helyesírási hibáktól hemzsegjen a mesekönyved, akkor célszerű lektoráltatnod olyan személlyel a művedet, aki eligazodik a magyar helyesírás útvesztőiben.

A könyv összeállítása egy egésszé

Ahhoz, hogy nyomtatni lehessen a könyvet, nyomdakész állapotba kell hozni. Ehhez egy tördelő programra lesz szükséged, ami alkalmas a nyomdai előkészítésre. Tipikusan ilyen program az Adobe InDesign. A Word anyagokat a nyomda nem fogja elfogadni, mert abból nem tud dolgozni. Ha jártas vagy a kiadványszerkesztésben, akkor ezt már úgy is tudod és meg tudod csinálni Te magad is. Ha azonban nem értesz hozzá, akkor jobb, ha olyanra bízod a tördelést és a könyv nyomdai előkészítését, akinek van ilyen tapasztalata.
Négy választási lehetőséged lesz:
 • A nyomdára bízod a könyved összeállítását
 • Egy kiadót keresel meg vele, de ebben az esetben a kiadást és az értékesítést is ők végzik, tehát a bevételen osztoztok majd.
 • A legtöbb író a saját könyvét saját maga szerkeszti nyomtatásra készre. Ezért megkérheted az íródat is, hogy készítse elő Ő a könyvedet. Nyilván ez csak akkor igaz, ha béríró írta.
 • Keress olyan céget, aki foglalkozik grafikai tervezéssel. Álltalában mindegyik illusztrátornál van lehetőség arra, hogy a könyvet nyomdakészen adja át neked. Mi is vállalunk nyomdai előkészítést.

Piac bővítése

Érdemes elgondolkodnod azon is, hogy a mesekönyvedet lefordíttasd szakfordítóval, így a szűk magyar piacot jelentősen ki tudod bővíteni, amennyiben digitális kiadást is tervezel. Így határok nélkül tudod árulni a mesédet. Gyakorlatilag passzív jövedelmet tudsz generálni a meséddel.

Konklúzió

A gyerekkönyv illusztrálásában sok lépést kell végrehajtani, hogy a polcokra kerülés után sikeres legyen a szerzeményed.

A figyelemfelkeltő borító tervezése, a könyvről szóló kommunikáció és a célközönség vonzása és a könyv sikere, mind a könyv vizuális összetevőin alapulnak, ezért fontos, hogy megbízható és tapasztalt illusztrátor legyen a kezed ügyében.

A fent vázolt lépések alkalmazásával a mesekönyved elkészítésének folyamata minden bizonnyal sokkal „egyszerűbb" lesz. Ne feled, hogy a siker és a kudarc között egy nagyszerű csapat a különbség.

A Galantusz Grafika csapata szívesen segít az illusztrációk, a könyvborító elkészítésében, de még a nyomdai előkészítésben is állunk rendelkezésedre.