Mit kell tudnia a gyermekkönyv illusztrátornak?

A fantázia kiaknázása

Az illusztrátor, vagyis többek közt az én számomra is – Ujréti Ágnes könyvillusztrátor - az első és legfontosabb dolog, hogy a képzeletem szárnyaljon! A rám bízott írások illusztrációi akkor lesznek igazán hitelesek, ha a szöveg megihleti a fantáziámat. Ezáltal tudom elérni, hogy a gyermek vagy a felnőt olvasó fantáziáját és figyelmét megragadjam.

A gyerekeknek szóló könyvek illusztrálása nem is olyan egyszerű feladat

Sokan gondolkoznak azon, hogy mesekönyveket illusztráljanak és azt gondolják, hogy nagyon könnyű e műfajban dolgozni. Nem az. Ez a műfaj nem csak a rajzkészségről szól, hanem az érzések átadásáról is. Egy szép, ámde élettelen illusztráció egy üres űrt fog hagyni az olvasóban. Számomra fontos, hogy illusztrációim élettel telik legyenek, mert így tudom átadni az olvasónak a szerző által elképzelt mondanivalót, és így járulok hozzá én is a gyermek olvasók fejlődéséhez.

Az írások terén szédületesen sokféle műfaj létezik - a folklórtól a mesékig. Az olvasó közönség is elég változatos – csecsemőktől a fiatalokon át a felnőttekig - és gyakran minél egyszerűbb stílusban kell illusztrálni, annál nehezebb megvalósítani, és eltalálni az adott korosztály számára azt a grafikai irányzatot, amire fogékony.
Ne tévesszen meg senkit, ha rövid az írás és ezáltal könnyebb lesz az illusztrációk elkészítése. Néhány képeskönyvben például lehetnek olyan karakterek vagy elemek, amelyeket soha nem említenek a szövegben. Ilyen eset lehet a jelenet előtti vagy közvetlenül az utáni pillanat ábrázolása, ami súlyt ad a szavaknak.

Stílus és mondanivaló 

Mint sok gyermekkönyv-illusztrátor, én is együttműködők a szerzőkkel és a kiadókkal, hogy a történeteiknek „életet adjak". Számomra az írásból kiragadott illusztráció hangulata, a szöveg értelmezése a karakterek és testbeszédeik kialakítása, valamint az egyéniségeik megalkotása rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy az írásból kiragadott jelenetet valóban érzékletesen mutassam be.
A számomra legfontosabb a történet és a látványvilág összhangba hozása az illusztrációim által.

Karakterillusztrálás - meseillusztrálás - mesekönyv illusztrálás

Legyen meg az érzelmi kapcsolat

Számomra fontos az a képesség, hogy illusztrációim által vizuálisan elmondhassam és fenntarthassam a történetet, és érzelmileg is tudjak kommunikálni az olvasóval. Illusztrációim olyan céllal készülnek, hogy elmeséljenek egy történetet, közvetítsenek érzelmeket vagy rávilágítsanak a tényekre.

Az illusztrációnál az idő fontos tényező...

Mint minden munka, a gyerekkönyv-illusztráció is nehéz feladat. Azonban, amikor a tökéletes kép életet ad a szövegnek, az hihetetlenül kifizetődő, mind anyagilag, mint tartalmilag. Ezért, hogy a könyvhöz a lehető legjobb illusztrációk legyenek megalkotva, ne hagyja az utolsó pillanatra a könyv illusztrálását.
Egy olyan illusztráció elkészítése, ami tényleg vonzza a figyelmet, nem készül el pár óra alatt. Másrészt az elkészítési időt is csak behatárolni tudom, pontosan megadni nem, hiszen munka közben lehetnek olyan ötletek, vagy információk, amikre a felkérés előtt nem volt rálátásom.
Ha van könyve és illusztrálni szeretné, esetleg informálódni akar munkásságomról vegye fel a kapcsolatot velem.

Meseillusztráció, meseillusztrálás