Mese, illusztrációkkal

Mese, illusztrációkkal
Ujréti Ágnes illusztrációk

Mese írás, és az illusztrációk

Már régen törőd a fejed és most készen állsz egy mese megírására? Foglalkoztat a kérdés, hogy milyen illusztrációk kerüljenek a mesédbe? Akkor ez az írás lehet, hogy érdekelni fog.

A mesék gyerekeknek és felnőtteknek is szóló történetekként, már évszázadok óta éteznek és igen népszerűek is. A könyvnyomtatás elterjedésével egyre több illusztráció került bele a nyomtatott könyvekbe, amik nagyon jól kiegészítették a mese mondanivalóját.

Mi itt a Galantusz Grafikánál, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már sok száz illusztrációt készítettünk el a meséitekhez, írásaitokhoz.

Mi az a mese?

A mese egy epikus műfaj, ami cselekményeket ábrázol írásos formában és jellemzően fantázia elemekkel rendelkezik. Ilyenek például a sárkányok, tündérek, manók és törpék. Ezen szereplők leírása alapján pl. remek illusztrációkat lehet készíteni, ami kiegészíti a meséket és megeleveníti a mese szereplőit és azok világát az olvasó számára. A legtöbb mesében varázslattal is találkozhatunk, kívánságokkal, átokkal vagy bűbájokkal. A népmesék inkább az igazi emberekről és a mindennapi dolgaikról szólnak, míg az írók által kitalált mesék szeszélyesebbek.

A mesék először emberről emberre terjedtek. A mesét kutató szakemberek úgy vélik, hogy a mesék több mint 2000 évre nyúlnak vissza, és még ma is szeretjük a mesék történeteit. A mesék szóban nemzedékről nemzedékre vándoroltak szerte az egész világon, míg végül olyan szerzők jegyezték le őket az utókor számára, mint Benedek Elek, Arany László, Grimm testvérek…

Tanulj a klasszikusoktól

A Grimm testvérek mesegyűjtők voltak, és imádták a folklórt. Jacob és Wilhelm Grimm a mesemondókat meghívnák otthonukba, és papírra vetették a meséiket. Munkájuk gyümölcsét végül Kinder- und Hausmärchen mesék néven tették közzé, manapság ezt inkább Grimm meséknek nevezik.

Hans Christian Andersen egy igazi meseíró, akinek a ragyogó meséi között szerepel a Kis hableány a Fenyőfa, A Kis Gyufaárus Lány vagy éppen az Ólom katona története. Azonban e csodás történeteket is fokozzák azok a meseillusztrációk, amiket a mesékhez készítettek. Ezek az illusztrációk segítik elképzelni a szereplőket vagy a mese egyes cselekményeit.

Mivel olyan sok mese és népmese található a világon mindenhol, a szakemberek rendszereket alakítottak ki a mesék osztályozására.

A mesék közös vonásai

Meseírás elkezdése előtt érdemes átnézni a mesék közös vonásait. Olvass olyan népszerű meséket, mint a Jancsi és Juliska, Hamupipőke vagy Hófehérke. Gyakran ugyanazokat a sémákat vagy mintákat fogod tapasztalni az olvasásukkor, de ezen sémák miatt lettek ilyen sikeresek ezek a mesék is. Ha ihhletet szeretnél meríteni, akkor ajánluk ezt az oldalt, ahol számos klasszikus és kortárs mese és versíró műveit olvashatod.

Mik ezek a sémák?

 • A mesék, amik varázslatos, fantáziadús elemeket tartalmaznak
 • A „Volt egyszer” és az „ásó, kapa nagyharang” vagy hasonló kifejezések használata
 • Hármas vagy hetes szám gyakran előfordul a mesékben, pl a próbák száma vagy idő tényezőként
 • A mese szereplője a problémájára megoldást kap, gyakran varázslat útján
 • A hős vándorol vagy küldetést teljesít
 • A mesében a jó győz a gonosz ellen
 • A gonosz szereplők elnyerik méltó büntetésüket
 • A szegény embert mindig megjutalmazzák tetteiért
 • A „jó” mesehősök mindig elnyerik jutalmukat és kiderül az igazság.
 • A közönséges eszközök, például tarisznya, bab vagy bot varázslatos eszközök is lehetnek
 • Az állatok segítséget nyújtanak a hősnek a vándorlásai során, és gyakran tudnak beszélni is

Tippek és tanácsok a mese megírásához

Ha nem tudod, hogy kezdjél a meseíráshoz, esetleg elakadtál, ne aggódj, ezen mindenki túl eset, aki valaha írásra adta fejét. Azonban, pár tippet adhatunk, hogy túl juss a nehezén.

 • Gondolj a "Mi lenne, ha?" kérdésre, majd válaszolj egy történettel rá. Használd a fantáziád, és tegyél fel olyan kérdéseket, mint a „Mi lenne, ha a hangyák óriások lennének?” - kerekíts egy mesét arról, hogy mi fog történni azután
 • Hozz létre kulcspontokat a mesében, majd nézd meg, hogyan tudsz köré építeni egy mesét.
 • Hozz létre egy karaktert, egy problémát és egy varázslatos tárgyat, majd építs e köré egy szuper mesét
 • Olvass el a Neked tetsző meseírók, például a Benedek Elek vagy Hans Christian Andersen meséiből párat, majd próbáld meg megírni saját történetedet ezen minták alapján.
 • Ne legyen túl bonyolult a cselekmény

Ne feledd az illusztrációkat sem!

Már, mese írás közben érdemes elgondolkoznod, hogy a meséidben hova kerüljenek illusztrációk. Gondold át, hogy mik azok a momentumok, amikkel erősíteni tudod a mese mondanivalóját meseillusztrációkkal. Határozd meg azt is, hogy milyen stílusú illusztrációk kellenek majd a könyvedbe.

Milyen szempontok alapján készülhetnek illusztrációk?

 • Milyen stílusban kellenek az illusztrációk. Klasszikus, modern, rajzfilmszerű?
 • Szereplők megjelenítése: Érdemes azt a tulajdonságot kiemelni a meseillusztrátor számára, ami domináns a mese szempontjából. A meseillusztrátor számára sokat elárul a mese szövegkörnyezete, így csak a legfontosabb infót ad meg, a többit bízd az illusztrátor fantáziájára
 • Fontos a cselekmény is. Ezt Te, mint író tudod a legjobban, hogy mit szeretnél láttatni az olvasóval. Például a tündér száll az erők felett. Ilyenkor is elég megadni a kulcspontosságú mozzanatokat egy-két mondatban. Nagyon ne részletezz olyan dolgokat, amik nem számítanak a mese szempontjából. Az ilyen részeket inkább bízd a meseillusztrátorra.

Ha többet szeretnél megtudni az illusztráció folyamatáról és arról, hogy mi hogyan illusztrálunk meséket, azt itt megnézheted.

Amennyiben árajánlatot is kérnél a meséid illusztrálására, akkor érdemes leolvasni ezt a bejegyzésünket is.