Illusztrációk fontossága a képes mesekönyveknél

Miért fontosak az illusztrációk - Galantusz Grafika
Ujréti Ágnes illusztrációk

A képeskönyvek előnyei az olvasási készség fejlesztéséhez

Az egészen pici, még olvasni sem tudók számára készült illusztrált mesekönyvek elősegítik az írástanulást, a szókincs gyarapodást és a történet elemzését.

A pici olvasni tanulók számára a képes mesekönyvek fontos részét képezik az olvasás elsajátításához vezető úthoz. Általában ez az illusztrált, képes világ adja az első lépést a gyermekek olvasni tanulásához, és sok gyermek számára gyakran ez adja a lökést a nyelvi fejlődés kezdetéhez is egyben. A képes mesekönyvek használatával a fiatal olvasóknak fejlődnek a szókincseik, a mondataik egyre összetettebbek lesznek és egyre jobban tudják ezáltal a történeteket megérteni. 

A kifejező készségek fejlesztése

Amikor illusztrációkban gazdag mesekönyveket olvasnak a szülők vagy éppen a pedagógusok, akkor a gyerekek gyakorolhatják egyben a szavak kiejtését, míg a felnőttek új és érdekes szavakat mutathatnak be és magyarázzák el a gyerekeknek. A képes mesekönyvek ritmusai és mondókái könnyen érthetővé és szórakoztatóvá teszik a hangos olvasást, így lehetővé téve a gyermekek számára a szavak gyors megtanulását. Ezenkívül ugyanazon történet ismételt olvasása 12%-kal növeli a szókincsüket is.

Inspiráló vizuális gondolkodás erősítése az illusztrációk révén

 

A képes mesekönyvek illusztrációi erősítik a mese szövegét és segítenek a gyerekeknek megérteni, a mese történetét. Azonban hasznosak az illusztrációk a mesében, akkor is, ha a gyerekeknek, nehézségeik vannak a szavak tanulásával. Ebben az esetben az illusztrációk segíthetnek megérteni a mese cselekményét, ami egyben javíthatja a szöveg megértését is.

Az illusztrált mesekönyvek hogyan fejtik ki hatásukat a legjobban?

A képes mesekönyvek lehetőséget adnak a tanároknak és a szülőknek, hogy időt szánjanak a mese, a mese illusztrációi és a szavak jelentéseinek megbeszélésére. Ezt alkalmazva olvasáskor így kialakul egyfajta kíváncsiság a gyerekeknél és szabadabban tudnak beszélni arról, amit a könyv oldalain látnak vagy hallanak. A mese történetének számukra nem értett részeit lehet ezzel a módszerrel tisztázni. Így alkalom nyílik arra is, hogy visszakérdezve a hallottakat rákérdezni a hallgatóságtól, hogy mit csinálnak a szereplők, és milyen események alakultak ki a történetben.

Egy másik jó lehetőség a megértés erősítésére, melyet kipróbálhat, ha van több gyerek is, akiket rá lehet venni egy kis csoportos munkára. A gyermekeket háromfős csoportokba kell osztani. Az egyik gyermek a szöveget olvassa fel hangosan, a másik az illusztrációkra koncentráljon úgy, hogy mutasson részleteket a meséből. A harmadik gyerek pedig vegye észre azokat az eltéréseket, amiket tapasztal az olvasás és az illusztráció között.

Szórakoztató olvasás

A képes mesekönyveknek mindig szórakoztatóvá kell tenniük az olvasást. Ha a gyermek első olvasási tapasztalata negatív és fárasztó- unalmas elfoglaltságnak tekinti az olvasást, akkor akadályozhatja a gyermek fejlődését, ami ahhoz vezethet, hogy a könyvolvasás nem jó. Így a szövegértés később fejlődhet ki az ilyen gyerekeknél, ami még inkább elveszi a kedvüket az olvasástól…

Mivel manapság egyre több gyermek használja a mobileszközöket, így a képeskönyvek e-könyvként való letöltése táblagépre, laptopra vagy okostelefonra vonzóbbá teszi az olvasást, ami további oktatási szempontok szerinti előnyökkel járhat.

Mint minden, amit csinálunk mi is felnőttek, így a gyermekek számára is fontos, hogy szeressék azt, amit csinálnak. A tanároknak és a szülőknek ösztönözniük kell a gyerekeket, hogy olvassanak el mindent, ami érdekli őket, beleértve az illusztrált regényeket, képregényeket, magazinokat és verseket is.

Nálunk a Galantusz Grafikánál, otthon vagyunk az olyan illusztrációk elkészítésében, amik erősítik, kiegészítik a mesét és erősítik a szövegértést. A mesék ezáltal még érdekesebb olvasmányok lesznek, hiszen látványos illusztrációink kiegészítik a mese cselekményét vizuális tartalommal, amiket a gyerekek örömmel fognak fogadni.