A mesék szerepe

Miért fontosak a mesék?

Gyerekkorunk mesés emlékei valószínűleg olyan szereplőkhöz köthetők, mint Hófehérke és a hét törpe, A három kismalac, Hamupipőke vagy Benedek Elek meséinek szereplői.

Bruno Bettelheim pszichoanalitikus szerint a gyermekkori meseolvasás fontossága meghaladja a szövegértelmezés célkitűzéseit. A mesék segíthetnek abban, hogy a gyermek megtapasztalja, feldolgozza azokat az érzéseket, amik a való életben esetleg traumához vezetnének. Ilyen lehet a félelem, szorongás, düh érzése, amiket a mesék által megismerve, már a való életben jól tudnak kezelni.

Az érzések, már kicsi kortól kialakulnak a gyerekekben. Az a képesség, hogy feldolgozzuk és egészséges utat biztosítsunk a gyerekek érzelmeinek, nem mindig tud megvalósulni normál keretek között. Régebben egyszerűbb volt a világ. Valamikor egy-egy történet arra szolgált, hogy a gyermeket erősítse, befolyásolja, erősebb kötődést adjon a közösségéhez és persze erősítse kötelességtudatát is. A modern időktől kezdve a határok, elvárások megváltoztak, így a modern mesék inkább erkölcsi útmutatásként szolgálnak már.

Bettelheim szerint:

A gyermekeknek ötletekre, tapasztalatokra van szükségük ahhoz, hogy rendet tudjanak teremteni érzelmi világukban. Egy gyereknek szüksége van olyan erkölcsi nevelésre is, amely finoman közvetíti az erkölcsi magatartás előnyeit, de nem elvont etikai fogalmakon keresztül, hanem ami kézzelfoghatóan helyes és ezért a gyermek számára érthető forma.

A mese hatása a gyerekekre

A mese számos területen fejti ki hatását a gyerekek életében. Így fejleszti az érzelmi intelligenciát, a kreativitást, a képzeletet és erősíti a fantáziát. A mese elősegíti a problémamegoldó képességet, javítja a beszédkészséget, a szókincset bővíti és a kifejezőkészségre is pozitív hatással van.

A mese célja

A mese a gyermeket felkészíti az életre, így könnyebben felfedezi az összefüggéseket a világban és hamarabb eltudja helyezni önmagát benne. Idővel képessé válik arra, hogy alkalmazkodni tudjon másokhoz. A mesék hősei a gyermek útját szimbolizálja a felnőtté válás során. Az ilyen mesék segítenek eligazodni a gyermeknek az érzelmeiben, feloldják a félelmet és erősítik az önbizalmat.

Miben segít a meseillusztráció

A meseillusztráció segíti a még olvasni nem tudó gyermek szövegértését. Plusz hozadéka a meseillusztrációnak, hogy segítségével a szöveg megértése jobb lesz, az illusztráció hatására pedig a gyermekek fogékonyabbak lehetnek más könyvekre is.

A szerző és az illusztrátor

Egy mesekönyv képi világát kooperatív munkával lehet elérni. Az illusztrátor elkészítheti úgy is a mesekönyvet, hogy a szerző az átadott kézirat alapján teljes egészében a meseillusztrátorra hagyatkozik. A mesekönyv elkészülhet úgy is, hogy a szerzőnek beleszólása van a könyv látvánnyá alakulásának fázisaiba.

 A mesekönyv illusztrációi kiemelkedhetnek a mese kulcsfontosságú jelenetei, esetleg tompíthatja egy meserészlet durvaságát, amit például a Grimm meséknél tapasztalhattunk mi is gyerekkorunkban.

A meseillusztrátor szerepe

A meseillusztrátor feladata, hogy létrehozza azt a látványvilágot, a kép és a szöveg együttes hatásával, ami a háttérben meghúzódva segíti a kép és a szöveg kínálta kalandok átélését.

Az egyik fő szempont egy illusztráció elkészítésekor, hogy a meseillusztrátor képes legyen egy saját történetet létrehozni a mese szövege alapján, ami nem csak megmutatja a szövegben leírtakat, hanem új tartalommal felruházva, a képek nyelvén is elmesél egy történetet, mintegy kiegészítve a mese történéseit. A feladat kihívása a meseillusztrátornak abban rejlik, hogy egy egész könyvön keresztül a karaktereket és a történet világát a tervezés folyamatán következetesen kell megalkotnia.

A meseillusztrációk jövője nagyon is reménykeltő, mert hiába a gyermekeknek szóló rajzfilmek, internetes tartalmak terjedése, az igényesen illusztrált gyermekkönyv értéke szerencsére állandóan nő.

A mese képi világának megjelenítésének egyik legfontosabb kulcspontja, hogy segítségével olyan motívumok is láthatóvá váljanak, melynek a szövegben való értelmezése nehezebben megvalósítható egy gyerek számára.

Amennyiben meseillusztrációkat szeretne az új mesekönyvéhez, kérje Ujréti Ágnes illusztrátor segítségét a könyv látványvilágának megtervezéséhez és a mese illusztrációinak elkészítéséhez.